Palmsöndagen, Jesaja 56:6-8

Ingenting förenar så mycket som en gemensam fiende. Men det sker till ett högt pris. Israels folk, som dittills sett sig som Guds utvalda folk och föraktat alla andra får sig idag en läxa av Jesaja. Alldeles nyss har han förklarat att de babyloniska eunuckerna har en plats i Guds rike, trots att de saknar testiklar och alltså inte kan få barn som kan föra deras namn vidare och trots att de inte räknas som helbrägda och inte får träda fram inför Herren. De var inte riktiga män, knappt riktiga människor.

Främlingarna och eunuckerna representerar det främmande och skrämmande, just den där som en judisk man varje dag tackade Gud för att han inte var. Och Jesaja är glasklar över att just den främmande, den hatade och föraktade, har lika mycket plats i Guds rike som någonsin den infödde och testikelförsedde, bara hen håller sabbaterna och lyder Guds lag.

Guds förbund är evigt ett och detsamma men vår förståelse av det utvecklas ständigt.

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s