Första söndagen i fastan, Matteus 16:21-23

”Men varför måste de bråka sådär?” frågade en vän till mig efter att ha sett filmen Suffragette. Jo, man måste faktiskt bråka precis sådär mycket för att få till stånd förändringar. Man måste ibland kedja fast sig, skrika högt och demonstrera, riskera att få stryk av polisen och vara allmänt obekväm.

Samhällsförändringar sker inte genom petitioner, och även när de ibland gör det så beror det på att andra samtidigt är ute på gatorna och visar vilken styrka människor har när de vill något. Och dessutom måste det ske utan våld, för den som griper till våld kommer bara att ersätta en orättvisa med en annan. Så att engagera sig är ett säkert recept för att få stryk på det ena eller andra sättet utan att kunna ge igen.

”Men varför måste du bråka sådär?” frågar Petrus Jesus. ”Kan du inte bara smyga in lite diskret i Jerusalem och försöka tala Herodes och Pilatus och alla maktens män till rätta? Eller skriva en petition?” ”Håll dig på din plats, Satan”, svarar Jesus. ”Tror du inte att jag vet vad som kommer att hända? Tror du att jag vill bli korsfäst? Tror du inte att jag liksom du är frestad att ta den enkla vägen? Men någon måste våga, och idag är det vår tur.”

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s