Nyårsdagen, Jesaja 49:13-16

”Har det fötts några stora män här i trakten?” frågar en utvecklingskonsult i den tecknade versionen av Mumin. ”Nej”, svarar lilla My (vars namn betyder ”det minsta man kan tänka sig”). ”Bara mycket små barn.”
Det är ett tankefel som vi ofta gör, att vi föreställer oss människor som vuxna (ofta dessutom vuxna män) och glömmer bort, eller betraktar det som oväsentligt, att det att vara människa också innebär att ha varit ett mycket litet barn. Men det är mycket annorlunda att vara ett litet barn än att vara vuxen, och det är en viktig del av allt levandes livscykel. Det är också den mest sårbara perioden. Naomi Klein beskriver en typ av skador som kan drabba ekosystem när ägg, embryon, larver eller ungar utsätts för gifter eller ökande temperatur. De märks inte först. Först när en generation kommer till mognad märks en brist, att något saknas. Men denna saknad kan vara minst lika allvarlig som massdöd bland vuxna individer.
Vi glömmer ibland att alla inte är vuxna människor. När vi stänger gränser, när vi vräker familjer, när vi dömer för snabbt, utkräver ansvar och inte låter människor tänka färdigt eller vara sig själva (för även tankar och känslor, även den lilla avvikelse som gör oss queera, börjar som embryon), då riskerar vi att döda det som växer. Det är inte bara i början av våra liv som vi i vissa avseenden är små och hjälplösa, det är varje gång vi blir något nytt. Det är en del av vår livscykel som vi måste respektera och värna.
Jesaja låter Gud säga några av Bibelns vackraste ord:
”Glömmer en kvinna sitt lilla barn. bryr hon sig inte om den hon själv har fött?
Och även om hon skulle glömma, glömmer jag aldrig dig.”
Vi glömmer ibland att vi är små barn som behöver värnas. Men Gud gör det aldrig.
Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s