Tjugonde söndagen efter trefaldighet, Markus 3:31-35

Jesus var något av en drama queen. Sanslösa överdrifter var en del av hans sätt att föra ut sitt budskap. Så när han låtsas som att han inte vill kännas vid sin mor och sina bröder, då vet vi som har läst i förväg att vi ska ta honom med en nypa salt. Vi vet ju att hans mor följde honom till det bittra slutet och att hans bror efter hans död blev en ledare för församlingen i Jerusalem.

När Jesus säger att hans lärjungar är hans mor och hans bröder, hans nya stjärnfamilj, och att hans familj, som står utanför och väntar på honom, inte har några särskilda anspråk på honom, då är det inte så illa ment. Men för familjen kommer det som en chock. För de har vant sig att räkna på blodsband och klanlojaliteter. De har vant sig vid privilegier. De trodde att de hade en gräddfil till Jesus. Men så var det inte.

Den som gör Jesu vilja är hans bror och syster och mor, inte den som på något sätt genetiskt utvalts. Ingen av oss har några privilegier. Det är inte vad vi är födda till som spelar roll, det är vad vi gör av oss själva. Ingen vet det bättre än vi som är QTBH, vi som ofta tvingats ompröva vilka som egentligen är vår familj.

Det blev en bitter lärdom för hans mor och bröder, men de tog tydligen till sig den, för de följde honom in i döden och ännu längre, inte som hans familj utan som hans käraste vänner. Jag hoppas att också vi vågar följa deras exempel.

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s