Tacksägelsedagen, Första Thessalonikerbrevet 5:16-24

När Pandora förskräckt slår igen locket på den ask som just släppt ut all världens olyckor, så blir hoppet kvar på botten, som en symbol för att hoppet hjälper människorna att klara sig igenom de svåraste situationer. När den här berättelsen formulerades handlade det mycket just om att överleva, och evolutionsbiologin har gett de gamla grekerna rätt. Hoppet hjälper oss att överleva, att se möjligheter även där det inte finns några.

Men när Paulus uppmanar sin församling i Thessalonike att inte släcka anden, att aldrig ge upp hoppet, då handlar det inte så mycket om att orka överleva utan om att orka kämpa för en bättre värld. Hela brevet är ju fullt av en retorik som ställer Gud mot Caesar och lovar en annan världsordning. Församlingens uppgift är att hålla modet uppe tills den dag då Gud ställer allting tillrätta, även om det dröjer.

Att leva i tacksamhet och hopp är att vara glada, att inte förakta något men pröva allt, att ta vara på det som är bra och lämna det som är dåligt därhän och framför allt: att se möjligheter även där det inte finns några.

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s