Nionde söndagen efter trefaldighet, Matt 25:14-30

Det är så mycket som skorrar fel i liknelsen om talenterna. Om man läser den bokstavligt så får den Gud att mest av allt likna en hänsynslös rövarbaron, en dåtidens Donald Trump som skriker ”You’re fired!” till den stackars tjänaren som gör så gott han kan.

Men just det att den är så fel på alla sätt på en gång tror jag är en ledtråd: liknelsen är en parodi, upp-och-ner-vända världen. Med tanke på hur Jesus i övrigt förhåller sig till pengar så är det lätt att förstå att liknelsen inte handlar om pengar alls, och inte om nytta heller, vare sig ekonomisk eller annan. En talent var en fantasisumma för Jesus lärjungar, och det understryker att berättelsen är en saga.

Men det är en saga med en sensmoral. Och talenterna är förstås inte pengar, det är vi själva. Och den som lever ansvarsfullt, med mindfulness och wellness, tar hand om sin kropp och har pengar på banken men inte bryr sig om någon annan, är just som tjänaren som grävde ner sin talent, sin talang. Istället är vi kallade till att leva som liljorna på marken, att våga leva, våga skapa, våga älska, ta risker och leva med och för andra.

För om vi så blir ruinerade på kuppen så samlar vi skatter i himmelen.

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s