Kristi förklarings dag, Andra Moseboken 24:12-18

Mose gick upp för att tala med Gud och folket blev ensamma och rådvilla kvar. Nå, inte alldeles ensamma, för de hade ju Aron och Hur för att lösa deras tvister. Men de visste ju inte bättre än någon annan. Mose hade gått upp för att få svar från Gud hur de skulle leva men de måste ju leva i mellantiden också. De måste äta och sova, skaffa sig mat och hålla sams. Och de visste inte riktigt hur de skulle göra det på rätt sätt.

När Guds härlighet till slut visade sig på berget så såg de den som en förtärande eld. Och så tror jag det är, om och när vi en gång skymtar Guds sanning. Den är som en förtärande eld som hotar all vår trygghet, allt vi trott vi visste och hela vår invanda livsstil. Det är klart att många vänder sig bort från den, precis som många slår ifrån sig när klimathotet kommer på tal eller när Adam Tensta reser sig ur soffan för att påpeka att strukturell rasism finns.

För vi lever så gott vi kan, ensamma och rådvilla. Men vi lever en lögn. Och vi vet att när Mose kommer ner igen så kommer ingenting att vara sig likt mer.

Sanningen ska göra er fria. Men den ser ut som en förtärande eld.

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s