Sjätte söndagen efter trefaldighet, Tredje Mosebok 19:1-2, 13-18

”Du skall inte förbanna en döv, eller lägga något i vägen för en blind så att han faller.” När jag läste detta bibelord första gången blev jag lite full i skratt, för jag tänkte: Vad är det för land som behöver sådana lagar? Men svaret är enkelt: ”Ett civiliserat land.” För det är alltför enkelt att fuska med dem som inte kan försvara sig, kanske inte lägga något i vägen utan bara snåla med tillgängligheten. Men resultatet blir detsamma.

Jag träffade på en konferens en gång en klok och kortvuxen kvinna. När hon fick den oundvikliga frågan hur det egentligen är att vara så kort så svarade hon lite torrt: ”Jag ser att handfaten är skitiga på undersidan.” Där tror jag hon satte fingret på något viktigt. För dem som är annorlunda på det ena eller andra sättet så ser världen lite annorlunda ut och andra saker är viktiga. Det är en konst att inte bli förnärmad när någon påpekar att handfaten är skitiga på undersidan utan istället göra något åt det.

För en ann’ är så god som en ann’ och alla perspektiv är lika giltiga, även de obekväma. Att inse det och handla därefter, det är att älska sin nästa.

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s