Den helige Johannes Döparens dag, Jesaja 49:1-2

Det berättas om filosofen Diogenes (han med tunnan) att han en gång blev hembjuden till en rik man. Allt i huset var dyrbart och oklanderligt smakfullt och han blev strängt förmanad att inte spotta på golvet. Det slutade med att Diogenes spottade den rike mannen i ansiktet och sa att det var det fulaste ställe han kunde hitta.

Jag tror Johannes Döparen var lite av samma skrot och korn, en som inte drog sig för att säga obehagliga sanningar, om det var vad som krävdes för att trotsa ett omänskligt system och skapa livsrum för alla. För ofta gör regler, konventioner och ekonomiska orättvisor att det rentav inte finns någon plats för att vara människa. Som när somliga politiker vill förbjuda tiggare.

Profeten beskriver sin tunga som ett skarpt svärd och sig själv som en vass pil i Guds koger, och ibland krävs det även av oss att vi vågar vara obekväma, att vi vågar gå före och skapa livsrum för andra. Men om ni måste spotta, se då till att göra det på det fulaste stället.

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s