Midsommardagen, Första Mosebok 1:1-13

På den tredje dagen skapade Gud livet. Det vill säga, Gud skapade inte själv, utan Gud lät jorden frambringa fröbärande örter och olika arter av fruktträd med frö i sin frukt. Och med tanke på att Guds oändliga tålamod så tänker jag att detta är ett tillvägagångssätt som stämmer bra med evolutionsteorin. Men varför betonas det att örter och träd bär frön? Jag tror att det är för att understryka att Gud inte bara skapar liv utan att Gud skapar liv som skapar liv, att all denna grönska har kraften att föröka sig och uppfylla jorden och göra den grön och frodig, för att Gud såg att det var gott.

Men när det några rader längre ner berättas hur Gud skapar människan som man och kvinna, då vill många ha det till att det handlar om hur människor ska leva, vem som får älska vem och vem som ska bestämma. Som om inte mannens namn var Adam, jorden och kvinnans namn var Eva, livet. Och som om berättelsen inte handlade om hur Gud skapar liv som skapar liv, och hur livets mångfald uppfyller jorden och gör den grön och frodig. Och det gör livet genom en mångfald av kön och sexualiteter, för att Gud såg att det var gott.

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s