Första söndagen efter trefaldighet, Romarbrevet 6:3-11

Hur många gånger har du inte fått höra att din kropp och din sexualitet är syndiga, uttryckligen eller underförstått? Att du inte är som du ska, att det du mest av allt längtar efter inte är vad Gud vill? För många av oss ligger detta som en bordun, som en ständig ton i vår kulturs bakgrundsbrus.

Och denna skärande ton har en lång historia. I tusentals år har vi skilt på kropp och själ, på manligt och kvinnligt, friskt och sjukt. Det finns en urgammal berättelse som ständigt upprepas om hur vår sexualitet (som förknippas med kvinnor, bögar och andra perversa) drar oss bort från förnuftet, bort från Gud. Det är inte konstigt att vi hör den när Paulus talar.

Men det är inte vad Paulus vill säga oss. Som så ofta så förvränger vår bibelöversättning Paulus ord, och översätter ”syndens kropp” med ”den syndiga kroppen”. Men kroppen är inte syndig i sig enligt Paulus, den är bara hjälplös. Han kallar den också ”dödens kropp”, för den är maktlös inför syndens och dödens makter. Men dessa makter heter inte kåthet och hunger. De heter orättvisa och kärlekslöshet, och ibland heter de cisnorm och heteronorm.

Kroppen är inte maktlös, den var maktlös. För den kropp han talar om är den gamla kroppen, kroppen före Kristus så att säga. Idag behöver vi inte längre leva en lögn, för idag har vi dött och uppstått med Kristus. Med vår kåthet och vår hunger kvar, men med en ny möjlighet att ställa dem i det godas tjänst, i vår strävan efter rättvisa och kärlek. Så låt oss fortsätta att vara hungriga och kåta, men också hungriga efter rättvisa och kåta på kärlek och vice versa. För Guds skull.

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s